کم کاری تیروئید

 

 

 

غده تیروئید غده كوچكی است كه روی گردن و در زیر برجستگي غضروف تيروئيد بنام سيب آدم قرار دارد. این غده

شبیه یك پروانه است که دو بال آن در دو طرف گردن قرار دارد. كار این غده تولید، ذخيره‌سازي و آزاد کردن

هورمون تیروئید به داخل جریان خون است. هورمون تیروئید نه تنها به کنترل اعمال بدن کمک می‌کند بلکه روی رشد

و نمو سلول‌های بدن نیز تاثیر می‌گذارد. شایع‌ترین مشكلات غده تیروئید: كم كاری تیروئید (‌هایپوتیروئیدی)،پركاری

تیروئید (‌هایپرتیروئیدی)،بزرگی غده تیروئید (گواتر)، سرطان تیروئید،التهاب تیروئید (تیروئیدیت)

 

 

 

 
کم کاری تیروئید چیست؟
 
هیپو تیروئیدی یا کم کاری تیروئید زمانی اتفاق می افتد که غده تیروئید میزان هورمون تیروئید کمتر از حد طبیعی تولید کند. نتیجه این اتفاق کاهش بسیاری از فعالیتهای بدن است. گرچه کم کاری تیروئید می تواند موقتی باشد، ولی معمولا یک وضعیت دائمی است. برخی مطالعات نشان می دهند که 11 درصد زنان و 3 درصد مردان کم کاری تیروئید دارند.
 
 
نشانه های هیپوتیروئیدی چیست؟
 
در مراحل ابتدایی ممکن است علائم کمی بروز کند چرا که بدن توانایی جبران نسبی غده تیروئید از کار افتاده را با افزایش تحریک آن دارد. این مسئله بسیار شبیه فشار دادن پدال گاز برای حرکت با سرعت قبلی در وقتی که ماشین از تپه باال می رود است. به هرحال به دلیل آنکه تولید هورمون تیروئید کاهش یافته و متابولیسم بدن کند شده است نشانه های مختلفی می تواند بروز کند :
خستگی فراگیر  خواب آلودگی  فراموشکاری  مشکلات یادگیری  ناخن و موی خشک و شکننده پوست خشک و خارش دار صورت پف آلود یبوست -ناراحتی عضالت اضافه وزن و احتباس ادراری جریان قاعدگی سنگین یا غیر طبیعی افزایش فراوانی سقط افزایش حساسیت به داروها

 
علل هیپو تیروئیدی چیست؟
 
هیپوتیروئیدی خود ایمنی
دستگاه ایمنی بدن می تواند واکنشی در غده تیروئید ایجاد کند که باعث کم کاری تیروئید می شود و اکثر اوقاتباعث گواتر می گردد( بزرگی تیروئید). دیگر بیماریهای خود ایمنی ممکن است همراه با این اختالل بوده و سایر اعضای خانواده نیز دچار این حالت باشند.


درمان با ید رادیو اکتیو
هیپو تیروئیدی به میزان زیادی پس از استفاده از ید رادیواکتیو به عنوان یک هدف درمانی برنامه ریزی شده برای پر کاری تیروئید اتفاق می افتدشروع خودبخودی ممکن است بدون علت واضحی تولید هورمون تیروئید کاهش پیدا کند.

جراحی تیروئید
هیپوتیروئیدی می تواند به علت جراحی بر روی غده تیروئید بخصوص زمانی که بیشتر غده برداشته می شود اتفاق بیفتد.

داروها
لیتیوم، دوز باالی ید، و آمیودارون می توانند باعث هیپو تیروئیدی شوند.

التهاب تیروئیدی تحت حاد
التهاب دردناک تیروئید که علت آن نامشخص است می تواند پس از یک دوره بیش فعالی (هیپر تیروئیدی) باعث هیپوتیروئیدی شود. گرچه هیپوتیروئیدی معمولا موقتی است ولی در درصد کمی از موارد می تواند دائمی شود

التهاب تیروئید پس از زایمان
مدت کوتاهی پس از زایمان ممکن است تیروئید وارد یک دوره هیپرتیروئیدی و به دنبال آن هیپو تیروئیدی شود و اکثراً پس از آن به عملکرد طبیعی خود باز می گردد.

وضعیت های مادرزادی
نوزاد ممکن است با میزان ناکافی بافت تیروئید یا نقص آنزیمی که اجازه تولید طبیعی هورمون تیروئید را نمی دهد متولد شود. اگر این وضعیت به سرعت درمان نشود ممکن است عقب ماندگی رشد جسمی یا آسیب ذهنی (کرتینیسم) اتفاق بیفتد.
 
هیپوتیروئیدی هیپوفیزی
هر بیماری تخریب کننده غده هیپوفیز می تواند باعث آسیب رسیدن به سلول هایی شود که هورمون تحریک کننده تیروئید ترشح میکنند. این هورمون، تیروئید را تحریک به تولید میزان طبیعی هورمون تیروئید می کند. این یک علت بسیار نادر هیپوتیروئیدی است.

 
 
هیپوتیروئیدی چگونه تشخیص داده می شود؟
 
نشانه های مشخص کننده و علایم فیزیکی که می توانند به وسیله یک پزشک تشخیص داده شوند می توانند نشانه ای از هیپوتیروئیدی باشند. اما به هر حال این وضعیت می تواند بسیار کند پیش برود تا جایی که بسیاری از بیماران متوجه نمی شوند که بدنشان تغییر کرده است و بنابراین انجام تستهای آزمایشگاهی به شدت برای تأیید تشخیص و تعیین علت هیپوتیروئیدی اهمیت دارد.
 
آزمایش هورمون تحریک کننده تیروئید(TSH)
سطح افزایش یافته هورمون TSH در خون تقریباً یک نشانگر دقیق از هیپو تیروئیدی اولیه (غیر هیپوفیزی). تولید این هورمون هیپوفیزی زمانی که تولید هورمون غده تیروئید حتی به میزان جزیی کم شده باشد افزایش می یابد.
 
سایر آزمایشات
T4آزاد (تیروکسین) هورمون تیروئید فعال در خون.
 
 
 
هیپوتیروئیدی چگونه درمان می شود؟
 
هیپوتیروئیدی با یک درمان تک دوز روزانه لووتیروکسین که به صورت قرص داده می شود درمان می گردد. یک پزشک با تجربهمی تواند دوز و شکل صحیح را برای بازگشت تیروئید به وضعیت طبیعی تجویز نماید. در بیماران مسنی که بیماریهای زمینه ای ماند بیماری قلبی دارند معموالً دوز پایین دارو شروع می شود در حالیکه در بیماران جوان و سالم دوز کامل درمانی به یکباره جایگزین می شود.هورمون تیروئید در بدن بسیار کند عمل می کندو بنابراین چند ماه پس از شروع درمان طول می کشد تا درعالیم بهبودی مشاهده شوداز آنجا که بسیاری از موارد هیپوتیروئیدی، دائمی و اغلب پیشرونده هستند ضروری است که درمان این وضعیت در طول زندگی فرد ادامه پیدا کند.
 
اندازه گیری دوره ای سطح TSH و وضعیت بالینی برای اطمینان از اینکه دوز مناسب تجویز شده است ضروری است چرا که ممکن است نیاز به تعدیل دوزهای درمانی در زمانهای مختلف وجود داشته باشد. تعدیل مطلوب برای هورمون تیروئید حیاتی است چرا که بدن بسیار حساس به تغییرات حتی جزیی هورمون تیروئید است.
 
بسیار مهم است که دوز دارو در زنانی که تصمیم به باردار شدن دارند به خوبی تنظیم شود چرا که هیپوتیروئیدی می تواند بر رشد ونمو جنین تأثیر بگذارد. غالباً در طی حاملگی جایگزینی هورمون تیروئید تغییر میکند و بنابراین مراقبت بیشتری لازم است. داروها و مکملهای مختلفی (خصوصاً آهن ) می توانند مشخصاً بر جذب هورمون تیروئید تآثیر بگذارند و بنابراین سطح هورمون نیاز به مراقبتهای بیشتری در طی بیماری یا تغییر داروها داردهورمون تیروئید برای کارکرد و نمو طبیعی مغز در جنین و نوزاد حیاتی است.مدیریت مناسب در درمان هیپوتیروئیدی نیاز به مراقبت پیوسته توسط یک پزشک مجرب دارد.