چه کسانی در معرض خطر ابتلا به دیابت می باشند

EMRI-افراد بالای 40 سال -افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت نوع 2 دارند -زنانی كه به دیابت دوران حاملگی مبتلا بوده اند یا صاحب فرزندی با وزن بیش از 4 کیلوگرم شده اند -زنان مبتلا به سندرم تخمدان کیست دار( PCOS ) - افرادی كه دچار چاقی یا اضافه وزن بوده یا اندازه دور شكم آنها بالاست ( چاقی شکمی ) -افراد دارای كلسترول بالا،‌ تری گلیسیرید بالا،‌ HDL( كلسترول خوب ) پایین و LDL( كلسترول بد )‌ بالا -افرادی كه فعالیت بدنی زیادی ندارند 

علایم بالا بودن قندخون

علایم بالا بودن قندخون شامل: پرنوشی، پرادراری، کاهش وزن، خشکی دهان می باشد با این حال گاهی اوقات افراد هیچ نشانه ای نداشته (asymptomatic) و به صورت تصادفی در یک آزمایش روتین یا به دنبال بررسی های آزمایشگاهی بدلیل وجود بیماری دیگر متوجه دیابت خود می شوند. در بعضی موارد بیمار با عوارض مزمن دیابت مراجعه می کند و یا ممکن است بیمار در حالت کوما (عارضه حاد دیابت) به اورژانس آورده شود.

روش تشخیص دیابت

روشهاي عادي براي تشخيص ديابت، آزمايشهاي بيوشيميايي قند خون و ادرار هستند. پزشك شما برای تشخیص دیابت پنهان معمولا دو نوع آزمایش را تجویز می كند؛ آزمایش قند خون ناشتا(FPG ) و تست تحمل گلوكز خوراکی(OGTT).

وضعیت نتیجه آزمایش قند خون ناشتا ( FPG )
طبیعی كمتر از mg/dl 100
قند خون ناشتای مختل بین 100 تا 125 mg/dl
دیابت بیشتر از mg/dl 126 در دو یا چند آزمایش متوالی


 

روش ديگر، تست تحمل گلوكز خوراكي (OGTT) است كه در آن قند خون دو ساعته بعد از مصرف 75 گرم گلوكز، اندازه گيري مي شود. مقادير بيشتر از mg/dl 200 نشانه ديابت است. اين روش پرهزينه و كمتر موثر است. 
 

وضعیت نتیجه تست تحمل گلوكز ( OGTT ) "
طبیعی كمتر از mg/dl 140
اختلال تحمل گلوکز بین 140 تا 199 mg/dl
دیابت بیشتر از mg/dl 200

 

چرا تشخیص به موقع اختلال تحمل گلوکز و درمان آن اهمیت دارد

درصورتی كه علائم اختلال تحمل گلوکز قبل از ابتلای فرد به بیماری، تشخیص داده شود، می توان از ابتلا به دیابت نوع 2 جلوگیری نموده و خطر بوجود آمدن عوارض دیابت از جمله مشكلات عروقی را در فرد كاهش داد. تحقیقاتی كه اخیراً بر روی یك عده از افراد مبتلا به اختلال تحمل گلوکز انجام گرفته حاكی از این است كه تغییراتی در شیوه زندگی مثل ورزش كردن، رعایت رژیم غذایی صحیح، كاهش وزن و نیز درمان بوسیله دارو های پایین آورنده قند خون می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را در این افراد به میزان % 60 كاهش دهد. علاوه بر این، تغییر در شیوه زندگی از طریق افزایش فعالیت بدنی و كاهش دادن وزن نقش موثرتری نسبت به استفاده از دارو در كاهش خطر ابتلای فرد به دیابت نوع 2 خواهد داشت. در بیشتر موارد، در صورت تشخیص زود هنگام اختلال تحمل گلوکز می توان قند خون بالای فرد را به حا لت طبیعی باز گرداند.