تغذیه در بیماریهای دستگاه گوارشی فوقانی

 

سوزش سر معده احساس ناراحتی و سوزش در قفسه سینه تا گلو می باشد. این مشکل زمانی که اسید معده از دریچه تحتانی مری به درون مری باز می گردد اتفاق می افتد. برخی غذاها می توانند سوزش سر معده را تحریک کنند. بنابراین شناسایی و محدود کردن این غذا های کمک کننده می باشد.

 

خوردن غذا درحجم زیاد در یک وعده، سوزش سر دل را تشدید می کند.

نه تنها نوع غذای دریافتی مهم می باشد بلکه حجم دریافتی نیز مهم است. مهم نیست که غذا چه باشد و شما چه میزان به آن علاقه مند هستید بلکه مهم آن است که خوردن حجم زیاد غذا در یک وعده می تواند منجر به سوزش سر معده گردد.

پیشنهاد کاربردی: از بشقاب کوچک تر استفاده کنید تا حجم کمتری در هر وعده میل نمایید.

 

خوردن غذا با عجله، سوزش سر دل را تشدید می کند:

آیا شما نیز از جمله افرادی هستید که تند تند غذا می خورید؟

اگر می خواهید که علایم شما بهبود یابد هیچ گاه غذای خود را با عجله نخورید. هم چنین افرادی که غذای خود را در طول مسیر تند تند گاز می زنند و نجویده قورت می دهند بیشتر دچار مشکل می باشند. اگر نگران سوزش سر معده هستید غذای خود را به آرامی میل نمایید و خوب بجوید.

 

 

 

 غذاهای چرب

غذاهای چرب مدت طولانی تری در معده باقی می مانند و هرچه این زمان بیشتر باشد شما احساس ناراحتی بیشتری خواهید کرد. اگر شما حجم زیادی از غذاهای چرب را در یک وعده میل نمایید مثلا حجم زیادی سیب زمینی سرخ شده و یا مرغ سوخاری بنابراین شما دو عاملی را که منجر به تشدید سوزش سر معده  می شود هم زمان انجام داده اید یعنی دریافت حجم زیادی از غذا و غذای چرب

 

 

 

غذاهای اسیدی

   

غذاهای اسیدی مانند گوجه فرنگی و انواع محصولات آن (سس گوجه و سالسا) و مرکبات( پرتقال، لیمو، گریپ فروت) می توانند سوزش معده شما را تحریک کنند خصوصا اگر این مواد با معده خالی و به تنهایی دریافت شوند. سرکه نیز از جمله موادی است که به شدت اسیدی می باشد بنابراین نه تنها نباید سرکه را به تنهایی مصرف کنید بلکه استفاده از موادی که حاوی سرکه می باشند مانند انواع سس های سالاد را نیز نباید دریافت کنید.بهتر است به جای گوجه فرنگی و مرکبات از میوه ها و سبزیجات دیگر استفاده کنید.  اگر می خواهید که غذاهای اسیدی رانیز دریافت کنید اولا میزان دریافت آن ها رامحدود کنید و ثانیا آن ها را همراه غذاهای غیر اسیدی مصرف نمایید مثلا سس قرمز را با ماکارانی و یا گوشت مصرف کنید.

 

 

 

   چای، قهوه، نوشابه و سایر نوشیدنی های گاز دار:

           

جلوگیری از سوزش سر معده تنها به انتخاب غذاها بستگی ندارد بلکه برخی از نوشیدنی ها نیز می توانند سوزش را بیشتر کنند. قهوه، چای کافئین دار،نوشابه کافئین دار و دریافت زیاد الکل از عوامل محرک می باشند. نوشیدنی های کافئین دار منجر به افزایش اسید معده و الکل منجر به شل شدن اسفنکتر تحتانی مری و تشدید مشکل می شوند. حتی نوشابه بدون کافئین هم منجر به نفخ و سوزش معده می گردد.

نوشیدنی هایی را انتخاب کنید که گازدار نباشند و کافئین نیز نداشته باشند. مثلا چای های گیاهی، شیر و آب

دریافت آب به همراه غذا می تواند منجر به رقیق شدن اسید معده و کاهش سوزش گردد. دریافت آب گوجه فرنگی و مرکبات را محدود کنید. اگر عادت به مصر ف  قهوه و یا  سایر نوشیدنی های محرک دارید سعی کنید تا میزان دریافت ان را کم کنید مثلا از لیوان های کوچک استفاده کنید

 

 

کاکائو

 

کاکائو و شکلات  به دلیل دارابودن کافئین محرک سوزش می باشد. اگر نمی توانید کاکائو را از رژیم خود به طور کامل حذف کنید میزان دریافت ان را محدود کنید. هم چنین توجه کنید تا متوجه شوید ایا زمانی که کاکائو را با معده خالی دریافت می کنید علایم تشدید می شود؟ آیا زمانی که کاکائو را پس از یک غذای حجیم و چرب دریافت می کنید احساس ناراحتی دارید؟

 

 

 

غذاهای ادویه دار

 

غذاهای تند و ادویه دار مانند انواع فست فود ها و انواع سسهای تند می توانند سوزش را تحریک کنند. البته تندی غذا تنها عامل تحریک کننده نیست. نعنا نیز که یک طعم خنک دارد به دلیل شل کردن دریچه مری می تواند سوزش را تحریک کنید. سیر و پیاز نیز می توانند تحریک کننده باشند. بنابراین برای طعم دار کردن غذاها از موادی استفاده کنید که منجر به آزار شما نمی شوند.

 

 

 سیگار و قلیان

فرد سیگاری باید سیگار کشیدن را کنار بگذارد ، چون قطعا سیگار سوزش سر دل را بیشتر می کند. 

مصرف‌ کنندگان  قلیان، در هر بار مصرف، دود بسیار زیادتری را در مقایسه با کشیدن یک نخ سیگار دریافت می‌ کنند و مصرف قلیان نیز برای فردی که مشکل سوزش سر دل دارد، ممنوع است.

 

 

 

داروها ی ضد درد و ضد التهاب:

مصرف داروهایی مثل ایبو پروفن، ایندو متاسین، دیکلوفناک، ناپروکسن، آسپرین و برخی از داروهای ضد التهاب دیگرهمگی  میتوانند ایجاد سوزش معده کنند. توجه شود که مصرف داروهای ضد التهاب (به صورت قرص یا کپسول یا شیاف و حتی انواع  تزریقی آنها) می توانند موجب التهاب مخاط معده و سوزش سر دل شوند.


 

 

 

راهکارهایی برای بهبود سوزش معده:

 

عوامل محرک را یادداشت کنید.

انسان ها از نظر تحمل غذایی با یکدیگر تفاوت دارند بنابراین ممکن است عواملی که منجر به سوزش معده در شما می شود در فرد دیگر موثر نباشد. مثلا شاید شما بتوانید یک فنجان قهوه در روز را تحمل کنید ولی فرد دیگر با این مشکل نتواند. بنابراین به منظور شناسایی عوامل غذایی آزاردهنده، پس از هر وعده غذایی موادی را که باعث تحریک شما شده است یادداشت نمایید تا از مصرف آن ها خودداری کنید.

 

حداقل تا 3 ساعت پس از دریافت غذا دراز نکشید و بعد از خوردن غذا خم وراست نشوید.

از ان جا که چاقی و مصرف سیگار از جمله عوامل محرک می باشند بنابراین سعی کنید تا با اصلاح شیوه زندگی خود در بهبودی خود گام بردارید.

عسل تاثیر ثابت شده ای در درمان بیماریهای گوارشی و زخمهای گوارشی ندارد و تاکید افراد سود جو براثرات آن در درمان بیماریهای گوارشی بیشتر جنبه تجاری دارد.